10. Nieuw in Brussel
Hoe bereid je je voor, waar moet je zijn en wat maakt het anders dan Den Haag?
We tellen af tot Brussel! Over minder dan 10 weken vinden de Europese verkiezingen plaats. De op een na grootste verkiezingen ter wereld: ruim 400 miljoen Europeanen mogen in juni naar de stembus. Best belangrijk dus.
Milos Labovic (EU Specialist) & Annemarie Litjens (Campagnestrateeg bij Meute) tellen daarom de komende weken af tot Brussel. We kijken naar de campagnes, bespreken de Brusselse folklore en interviewen kandidaat-Europarlementariers.
Deze week bespreken we hoe het is om als nieuwkomer in Brussel te zijn: wat zijn onze tips & tricks?
Nieuw in Brussel
Kom je in juni nieuw in Brussel? Als Europarlementariër, parlementariër medewerker, lobbyist, diplomaat, student of gewoon als toerist? Dit zijn onze tips om je de stad eigen te maken:
Pak de fiets! Fiets door Laken naar het Atomium, via de Europese wijk naar het prachtige Jubelpark of vlucht de drukte van de stad uit naar het Ter Kamerenbos.
Hoe kun je een stad nu beter leren kennen dan door eten & drinken? Haal een frietje bij Maison Antoine; borrel op donderdagmiddag op Place Lux of wees een echte toerist en haal een wafel bij een van de vele kraampjes (onze favoriet: Woodpecker in het Ter Kamerenbos)
Tip van Milos: ga vrijwilligerswerk doen om de stad én de mensen beter te leren kennen.
Kandidaat van de week: Henk Jan Ormel (CDA)
Een a-typische kandidaat deze week: op Henk Jan Ormel, Europarlementariër namens het CDA, kun je namelijk niet stemmen de komende verkiezingen. Maar deze vertrekkend Europarlementariër heeft wel een aantal goede adviezen voor nieuwe Europarlementariërs:
"Je moet niet bang zijn. Je moet je moment pakken en dan moet je ook echt wat zeggen. Heel veel van die 705 parlementsleden, die zitten daar, die stemmen wel, maar die zeggen verder niks. Ik heb mij voorgenomen voor die paar maanden dat ik er zit, zullen ze weten dat ik er zit.”
Ook had Ormel een duidelijke visie over welke punten volgens hem echt op de agenda zouden moeten staan van het komende Europese Parlement:
Het allerbelangrijkste, en dat is misschien wat somber, de geopolitieke situatie is tussen de tijd dat ik in de Tweede Kamer zat en nu dramatisch verslechterd. Oekraïne, Gaza, China - het is allemaal duidelijk. Wat nationaal en ook Europees wordt onderschat, is dat wij ons materieel en mentaal moeten voorbereiden op oorlog. Dat zijn zware woorden, maar als we dat niet doen, dan krijg je het juist. Als we het wel doen, dat is de enige manier om de vrede te bewaren.
Als ik de zaken zie waar we mee bezig zijn, zoals de veiligheid van speelgoed of de bodemgesteldheid, dat zijn belangrijke zaken. Maar dat zal de komende jaren ondergeschikt zijn aan de vraag hoe we onze Europese waarden en normen kunnen verdedigen. Want die moeten we verdedigen.
Het hele interview met Henk Jan Ormel luister je terug onze podcast Aftellen tot Brussel - Aflevering 10: Nieuwkomers & Vertrekkers.
WatskebEUrt afgelopen week?
Het wekelijkse nieuwsoverzicht over de Europese verkiezingen:
In Nederland dromen sommige jongeren ervan, in België is het realiteit: ook 16- en 17-jarigen mogen stemmen bij de Europese verkiezingen. Sterker nog, Belgische jongeren moeten zelfs naar de stembus. Er geldt namelijk een stemplicht. Volwassenen die niet gaan stemmen, riskeren een boete van 40 tot 80 euro. De Belgische minister van Justitie heeft al aangegeven dat dit voor jongeren waarschijnlijk niet zal gelden.
In een aantal Nederlandse gemeenten komt er een proef met een kleiner stembiljet. Volgens minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken voorkomt dit kleinere stembiljet dat mensen een soort “biljartlaken” moeten uitvouwen en invullen. De proef vindt plaats in 5 gemeenten: Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo.
Plan de Campagne
Deze campagne events mag je niet missen komende week:
11 april
In Pakhuis de Zwijger worden Europese mysteries ontrafeld in een bijeenkomst getiteld: “Euh, wat doet de EU?”. De avond maakt deel uit van de reeks “De toekomst van Europa.
Tijdens het online congres ‘Europese verkiezingen 2024: de impact voor decentrale overheden’ belichten kandidaten voor het Europees Parlement, onderzoekers en lokale bestuurders de impact van Europa op de Nederlandse regio’s en gemeenten. Welke Europese maatregelen voor migratie, klimaat, duurzame groei en digitalisering gaan decentrale overheden het meeste helpen?
Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA en ‘Spitzenkandidaat’ voor The Greens in het Europees Parlement, presenteert zijn boek: Groen Realisme, de internationale strijd voor een radicaal andere economie.
15 april
Instituut Clingendael organiseert, in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland het debat ‘De koers van Europa: op weg naar een strategische agenda’,
16 april
In het Reuring!Cafe wordt een talkshow gehouden over het belang van Europa. Dit café wordt georganiseerd in samenwerking met het Europese Parlement en de Europese Commissie.